HP Communicatie

Publicaties

Naar de Russen

Op reis van Poesjkin naar Paustovski
Harm Peter Smilde
Uitgeverij SWP Amsterdam, april 2012 (hardcover ISBN 978 90 8850 342 9)

Wat maakt de Russische literatuur nu zo bijzonder? Waardoor spreken schrijvers als Dostojevski, Tolstoj en Tsjechov ook in deze tijd tot de verbeelding? In dit literaire reisboek – dat zeker ook niet-ingewijden zal boeien – bezoekt de auteur plaatsen in Rusland en Oekraïne die herinneren aan grote schrijvers uit de Russische literatuur.

Hij gaat naar de plaats waar Alexandr Poesjkin zijn fatale duel uitvocht. Dwaalt rond op het landgoed waar Lev Tolstoj opgroeide en woonde. Hij komt in het huis waar Anna Achmatova schreef terwijl de Stalinistische terreur Rusland teisterde. Staat op de plaats in Odessa waar Konstantin Paustovski uitkeek over de Zwarte Zee in de roerige tijden na de Russische Revolutie. En intussen reist hij in het Rusland van nu, waar rijken hun welvaart graag laten zien en ouderen hun schamele roebels neertellen voor een bord borsjt.

Naar de Russen is een persoonlijke ontdekkingsreis naar de literaire ziel van het ogenschijnlijk zo boerse en ruwe Rusland. Naar de waanzinnige fantasie van Michail Boelgakov, de bril van Isaak Babel en de romantiek van Ivan Toergenjev.

Boek bestellen

HARM PETER SMILDE
06 1836 1086
Email me
Culemborg